Skip to content Skip to footer

Om Responsible Tourism Program

Varför gå med i responsible tourism program?

Värdet för verksamheter som deltar

  • Ta nästa steg i er hållbarhetsresa – lär mer om grunderna och bygg en stabil bas enligt GSTC:s kriterier, kostnadsfritt!
  • Få en tydlig verksamhetsstruktur – enkla steg som hjälper er att integrera hållbarhet i verksamheten.
  • Få stöd och vägledning – tillgång till resurser och expertis som gör det enkelt att utvecklas.
  • Få inspiration från nätverket – lär av andra företag, dela erfarenheter och utmaningar, och få praktiska idéer om lösningar.
  • Hitta lokala samarbetspartners med samma värderingar.
  • Stärk ert varumärke – visa gäster och intressenter att ni prioriterar hållbarhet.
  • Attrahera medvetna resenärer – tilltala en växande målgrupp som söker hållbara upplevelser.
  • Bygg förtroende – skapa långsiktiga relationer med gäster och lokalsamhälle.
  • Förbered er för certifiering – skapa förutsättningar för att enkelt gå vidare till certifiering i framtiden.
  • Bli starkare tillsammans – ju fler vi är som samlas kring ansvarsfull turism, desto större möjlighet får vi till påverkansarbete och göra vår röst hörd i branschviktiga frågor. 
om programmets innehåll och upplägg

Snabba frågor och svar

Information om Responsible Tourism Program - för dig som vill delta.

Turismföretag, destinationsorganisationer, kommuner och regioner som vill utveckla sitt hållbarhetsarbete och har en F-skattsedel.

Det kostar ingenting förutom din/er egen tid.

Man anmäler sig här på webben eller tar kontakt med någon av våra hållbarhetsrådgivare.

Mötestid: själva hållbarhetsanalysen tar cirka tre timmar plus en del för- och efterarbete. Förutom det krävs att man lägger ner tid löpande på att utveckla verksamhetens hållbarhetsarbete, och deltar i uppföljningssamtal.

En gång per år förväntas alla verksamheter som deltar i programmet att svara på en kort enkät om sin hållbarhetsstatus. Vi erbjuder också regelbundna nätverksträffar och individuellt stöd efter behov. 

Hållbarhetscoachning av rådgivare och destinationsmedarbetare, samt visst stöd av konsulter inom olika ämnen. Nätverket av företag och organisationer som ingår i programmet är också ett uppskattat sammanhang för utbyte.

Inga förkunskaper krävs, men det är bra om du/ni tar fram verksamhetsdokumentation inför analysen. Du/ni får mer information av hållbarhetsrådgivare inför första mötet.

Nej, detta är ett utvecklingsprogram, inte en certifiering. Det är dock ett bra sätt att förbereda inför eventuell certifiering.

Ja, stödet utgår från de förutsättningar och behov som kommer fram i analysen.

Ja, med en rad destinationsorganisationer, nationella aktörer som Visit Sweden och Tillväxtverket, närbesläktade organisationer som Natures Best, Fair Travel, Global Sustainable Tourism Council, Earth Check m.fl.

Se kontaktformuläret som du når var som helst på denna webbplats – se knappen Kontakt till höger.

Sex steg till ansvarsfull turism

Responsible Tourism Program

Information om vad du som deltagare i programmet kan förvänta dig.

Varför ansvarsfull turism?

Bärande principer

Dessa grundpelare genomsyrar arbetet i Responsible Tourism Program:

  • Målet är att öka medvetenhet och kunskap om ansvarsfulla, hållbara arbetssätt inom turismnäringen
  • Programmet ska erbjuda en effektiv, enkel och pedagogisk process
  • Innehållet är enhetligt för alla, med individuellt anpassat stöd
  • Att delta ska vara betydelsefullt för verksamheter: ge stolthet och utveckling
Från kriterier till åtgärder

Koppling till GSTC och certifieringar

Programmet utgår ifrån Global Sustainability Tourism Councils, GSTC, riktlinjer för hållbar turism. GSTC är ett initiativ från FN för att ge riktning åt och ta fram universella kriterier för hållbar turism. Det finns 41 kriterier kopplade till Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. GSTC ger riktning om vad som ska göras och omfattar fyra fokusområden:

1. Hållbar förvaltning
2. Social och ekonomisk hållbarhet
3. Kulturarv
4. Miljö

Responsible Tourism Program hjälper turistföretag och organisationer att omsätta kriterierna till konkreta råd och åtgärder i sin egen verksamhet. Programmet kan även vara ett förberedande steg för de som vill gå vidare att hållbarhetscertifiera sin verksamhet. Det finns en mängd olika certifieringar, vilket du kan läsa mer om här.

Initiativets utveckling

Från Experience till Responsible

Hållbar och ansvarsfull turism är en central fråga för många idag. Initiativet till Responsible Tourism Program startade i Västerbotten, där man varit en föregångare med hållbarhetsfokus och ”översatt” teori och globala kriterier till konkret, lokalt stöd.

Redan under 2000-talet engagerade sig länsturistchefen Annika Sandström i hållbarhetsfrågor och GSTCs utveckling.

– När vi började med detta arbete pratade man en del om hållbar utveckling men inte specifikt för besöksnäringen, och jag såg det som en möjlighet att skapa en metod som kunde bidra till både besöksnäringens och platsens utveckling. 
 
Omsätta teori till praktik
Region Västerbottens turistteam arbetade fram en lokal, svensk hållbarhetsmetod som bygger på de globala kriterierna, för att analysera företag, destinationer och kommuner och utifrån det ta fram förbättringsförslag och omsätta teorin till praktisk verksamhet.
 
– Hållbar utveckling är ett omfattande ämne som dessutom förändras över tid, så för oss var det viktigt att bygga en metod som hjälper turismföretag och organisationer att få ny kunskap, hjälp att prioritera och pepp att fortsätta utvecklas.
 
Från upplevelser till ansvarsfull turism
Metoden var inledningsvis också ett sätt kvalitetssäkra företag, bygga samarbeten och produkter, som skulle symbolisera det bästa från Västerbotten. Hållbara, säkra upplevelser. Satsningen fick därför inledningsvis namnet Västerbotten Experience och växte från 2015 fram som ett framgångsrikt hållbarhetskoncept för regionens turistnäring – och en pionjär för landet. Arbetet har vidareutvecklats under ett decennium, genom ett omfattande samarbete mellan olika turismaktörer, och hållbarhet genomsyrar mycket av besöksnäringen i Västerbotten.
 
Över hundra företag och en mängd kommuner har anslutit sig till arbetet.
– Det är en fantastisk uppslutning! Och ju fler det är som engagerar sig och arbetar fokuserat åt samma håll, desto större mandat och möjlighet får vi som arbetar för turismutveckling att påverka politiken och nå ut i samhällsdebatten.
 
De senaste åren har metoden vidareutvecklats och vässats till ett renodlat, digitaliserat och långsiktigt hållbart program, med fokus på att utbilda och stötta ansvarsfull turism. 
– Det är dags att komplettera diskussionen om hållbarhet med att vi tar ansvar för att få det gjort också, för att kunna bidra till en mer ansvarsfull plats och ha tydligare fokus på vad vi alla kan och bör göra – för gästerna, för lokalbefolkningen och för planeten.